1. FC Köln

De första mästarna i Bundesliga

FC Köln kom till 1948 som en sammanslagning av klubbarna Kölner BC och Sülz 07. Efter 2:a världskriget behövde man bygga upp själva staden igen, och man skulle kunna säga att sammanslagningen var ett led i samma mönster. Helt enkelt ett sätt att få fart på elitfotbollen i Köln igen. Det skulle också visa sig vara ett lyckokast.

Med från start var den tyske landslagsmannen Hans Schäfer som representerade FC Köln under åren 1948-1965. Han är en legend inom klubben och var Köln trogen under hela karriären. Schäfer vann VM-guld för Tyskland 1954 och var den förste att representera landet i tre VM-slutspel (1954, 1958 och 1962, de två sista turneringarna som lagkapten).

Klubbens storhetstid tog nämligen sin början under 1960-talet. 1962 blev man tyska mästare för första gången. Säsongen 1963/64 var det dags för Bundesliga (gemensam toppliga i stället för regionala mästerskap med slutspel) att göra entré på fotbollsscenen. Här är FC Köln för evigt inskrivna i historieböckerna som de allra första Bundesliga-mästarna.

Uppgång och fall

Efter den fina inledningen på 1960-talet (mästare 1962 och 1964) samt en cuptitel 1968 följde en nedgång gällande framgångar under slutet av 1960- och 70-talets första hälft. Undantaget var då 2:a-platsen i Bundesliga 1973. Det dröjde ända fram till 1977 innan FC Köln spelade till sig en ny titel, i det här fallet den tyska cupen. Året efter, 1978, vann man så sin första och enda ”dubbel”, det vill säga seger i både Bundesliga och tyska cupen.

Under 1980-talet hade man ett bra lag som ofta var med och slogs i toppen, men som hade lite svårt att sätta pricken över i:et (förutom en ny cupvinst 1983). Exempelvis slutade klubben tvåa (vid tre tillfällen) och trea (två gånger) i Bundesliga.

Återigen innebar 1990-talet en nedåtgående trend för FC Köln. 1998 kom så det som supportrarna fruktade mest: För första gången sedan starten av Bundesliga blev man degraderade till 2. Bundesliga. Ett hårt slag för en klassisk klubb.

2000-talet för FC Köln

Klubben har under de senaste decennierna fortsatt att åka ”jojo” mellan Bundesliga och 2. Bundesliga. En liten ljusglimt var dock säsongen 2016/17 då klubben, via en 5:e-plats i Bundesliga, nådde ut till spel i Europa (Europa League).

Kölnfansen har också fått börja vänja sig vid att lokalkonkurrenten Bayer Leverkusen nästan alltid finns med i toppen av tabellen (5:a säsongen 2019/20, Köln slutade på en 14:e-plats). Leverkusen ses som ”ett köpelag från förorten” eftersom man har stöd av Bayer-koncernen. Rivaliteten mellan lagen har därför växt ordentligt på senare år.

Kuriosa om klubben

FC Köln har den mest kända maskoten i Tyskland (och förstås Bundesliga!) i geten Hennes. Smeknamnet för Köln är förstås ”die Geissböcke” (fritt översatt: getabockarna). Maskoten tillkom under 1950-talet och döptes efter Hennes Weisweiler (legendarisk spelare och tränare). Dagens maskot är nummer åtta, eller Hennes VIII, och bor numera i Kölns Zoo.

Klubbhuset, Geissbockheim (fritt översatt: getabockshemmet), är också från 1950-talet och ett av de mest välkända inom tysk fotboll. Vid framgångar firar både fans och spelare tillsammans här vilket inte är helt vanligt